Generatii la rand, femeile se maritau devreme, stateau acasa si aveau copii.
Realitatea zilelor noastre este foarte diferita – femeile isi doresc cariere, se marita mai tarziu si amana nasterea copiilor.
Majoritatea femeilor devin constiente si se ingrijoreaza despre sanatatea sistemului lor reproducator atunci cand devin active sexual pentru a preveni sarcina.
Alegerile din perioada adolescentei si pana la maturitate pot avea efecte devastatoare asupra posibilitatilor femeilor de a ramane insarcinate.
Haideti sa trecem in revista cativa factori de risc si cum, avand informatii corecte si fiind constienti, putem lucra pentru a preveni diverse cauze ale infertilitatii.
Varsta si fertilitatea dumneavoastra
Este recunoscut medical faptul ca fertilitatea femeii – abilitatea de a ramane insarcinata si de a duce sarcina la termen – scade pe masura ce imbatraneste.
Desi tratamentele actuale au o rata de success foarte buna in a ajuta femeile de toate varstele sa ramana insarcinate, este foarte probabil ca femeile cu varste intre 20 si inceputul anilor 30 vor ramane insarcinate cu sau fara tratament.
Aproximativ o treime din toate cuplurile in care femeia are 35 de ani sau mai mult vor avea probleme in a concepe un copil. De asemenea, s-a estimat ca doua treimi dintre femei nu vor concepe spontan pana la varsta de 40 de ani.
Bineinteles, decizia de a avea un copil si stabilirea perioadei potrivite pentru a intemeia o familie este o decizie foarte intima.
Femeile trebuie sa inteleaga insa ca ceasul biologic este o problema reala si cu cat inainteaza in varsta, cu atat vor avea mai multe dificultati in a ramane insarcinate.
Actiuni preventive pentru fertilitate
Exista un numar surprinzator de mare de factori legati de stilul de viata pe care cuplurile le pot schimba, astfel imbunatatind starea de sanatate din punct de vedere reproducator si sansele de a avea copii.
Alimentatia
Simpla reducere sau eliminare a consumului de cafeina si alcool si renuntarea la fumat poate avea un impact benefic asupra posibilitatii unui cuplu de a concepe.
In continuarea va prezentam cateva sfaturi simple pentru a va spori in mod natural fertilitatea.
Mentinerea unei diete si a unui stil de viata sanatost:
Pentru femei, factori precum mentinerea unui greutati potrivite si exercitiul fizic moderat pot ajuta la imbunatatirea regularitatii ciclului menstrual si a sanatatii, in general.
Femeile care au suferit de anorexie nervoasa, bulimie, sau obezitate severa pot avea dereglari ale tiroidei si alte dezechilibre hormonale ce pot provoca cicluri menstruale iregulate si alte probleme.
Atletele de performanta ce practica regimuri intense de antrenament pot suferi de asemenea de cicluri menstruale iregulate. .
Aceste principii ale unei diete sanatoase pot imbunatati fertilitatea:
- Reducerea carbohidratilor
- Consumul de grasime sanatoasa
- Consumul echilibrat de proteine
Sanatatea mentala
A va face timp pentru relaxare si distractie impreuna cu partenerul este un pas sanatos in a reduce nivelul de stres si a imbunatati sanatatea mentala si emotionala.
Nivelul de stres ar trebui sa fie minim, iar acesta poate fi atins prin diferite metode si tehnici cum ar fi respiratia, meditatia, relaxarea si somnul din timpul zilei.
Fertilitatea si fumatul
Cu totii a auzit de diversele statistici ce spun ca fumatul poate cauza cancer si imbolnavirea inimii. Dar un factor daunator mai putin cunoscut este faptul ca fumatul poate avea efecte negative asupra capacitatii de a avea copii.
Conform fostului chirurg general american Everette Koop, M.D., “Femeile care fumeaza au fertilitate scazuta. Riscul de avort spontan (sarcina pierduta) este crescut in cazul femeilor insarcinate care fumeaza…”
De fapt, un studiu ce a avut loc in Marea Britaniea a aratat ca aproape 13% din cazurile de infertilitate la femei sunt cauzate de fumat.
Concluzia celor de mai sus
O greutate corporala sanatoasa, mentinuta printr-o nutritie adecvata si sport, poate ajuta in protejarea sanselor de a ramane insarcinata.
Studii epidemiologice au aratat ca obezitatea este responsabila pentru 6% din cazurile de infertilitate feminine si, la polul opus, o greutate scazuta pentru alte 6%.
Asadar, in timp ce solicitati ajutorul doctorilor specializati in sistemul reproducator, este indicat sa evaluati greutatea corporala, atat a dumneavoastra cat si a partenerului.
O dieta echilibrata si un regim sportive adecvat pot fi exact ce aveti nevoie pentru a ramane insarcinata.
Dar barbatii?
Infertilitatea nu este doar o problema feminina, ci afecteaza barbatii in mod egal: aproape jumatate din cazurile diagnisticate de infertilitate sunt atribuite barbatilor.
Studii recente arata ca imbatranirea nu afecteaza doar fertilitatea femeii. Odata cu inaintarea in varsta a barbatilor, calitatea spermei se poate diminua, facand conceptia mult mai dificila.
Droguri precum steroizii, tigarile, marijuana si alcoolul pot diminua calitatea si cantitatea spermei.
Sanatatea sistemului reproducator masculin este esentiala pentru conceptie.
In plus, bolile cu transmitere sexuala sunt si ele o cauza majora a infertilitatii masculine. Expunerea indelungata la temperaturi ridicate (bai fierbinti) sau la anumite chimicale (poate aflate in mediul de lucru) cat si perioadele indelungate de sezut sau hainele stramte, pot de asemenea sa cauzeze infertilitate masculina.
Pericolele de la locul de munca:
Diversele pericole din mediul de lucru pot contribui semnificativ la infertilitate. Toxine comune precum plumbul, mercurul, PCB, DTT si alti compusi chimici, pot fi metabolizati in produsi secundari ce pot afecta negative tractul reproducator.
De exemplu: poluantii dioxinici comuni in industria hartiei au fost dovediti ca fiind factori ce reduc fertilitatea.
Cosmeticele
Multe dintre cremele, mastile sau lotiunile ce au la baza produse petrochimice reprezinta toxine ce imita hormonii umani (corpul confunda acesti hormoni cu cei naturali si astfel reduce productia de hormoni dedicati fertilitatii precum hormonul Luteinizing (LH)).
Acest hormon este produs de glanda pituitara anterioara, iar productia acestuia este responsabila pentru procesul de ovulatie si dezvoltarea corpus luteum. LH lucreaza in sinergie cu FSH stimuland anumite celule sa produca testosteron.
Abordarea integrativa a fertilitatii
Analizam corpul dintr-o perspectiva holistica, de exemplu: uterul este conectat la intestinul gros si la dintii inferiori din fata.
Un alt exemplu: dezechilibrul din intestinul gros din cauza bacteriilor sau a ciupercilor poate afecta capacitatea uterului de conceptie.
La centrul de sanatate Quantica720 va oferim o scanare energetica completa a corpului pentru a descoperi toate dezechilibrele ce pot fi asociate cu infertilitatea precum inflamatii, toxine, glanda pituitara, aciditatea corpului si radicalii liberi.
Problemele de natura psihologica, obiceiurile alimentare, detoxifierea si destresarea sunt cativa din factorii ce stau la baza abordarii noastre integrative.
Acordati-va cea mai buna sansa a unei sarcini sanatoase
- Nu asteptati pana cand considerati ca sunteti pregatiti sa faceti un copil pentru a va gandi la fertilitatea dumneavoastra.
- Cunoasteti factorii ce va pot afecta capacitatea de a ramane insarcinata, cum sa evitati factorii de risc ce va pot cauza infertilitate si luati deciziile intelepte pentru viitorul dumneavoastra.
- Atunci cand incercati sa ramaneti insarcinata dar nu ati reusit in decursul a 12 luni, mergeti la doctorul dumneavoastra ginecolog si in acelasi timp faceti-va un control la un centru preventiv si integrativ, asa cum este Quantica720.