Un program de detoxifiere eficient are nevoie de aparatura specializata, cat si de monitorizarea si indrumarea a unei intregi echipe de specialisti, sustine dr. psihoterapeut Roxana Macrin, din cadrul Centrului de Resetare a Sanatatii Quantica 720°.
Roxana Macrin ne-a vorbit despre necesitatea detoxifierii, dar si despre motivele pentru care ajungem la aceste proceduri.
Sunt sigura ca unii dintre voi isi doresc deja sa ajunga la un astfel de program. In curand veti petrece cel putin o saptamana de sarbatori in care corpul vostru va trebui sa sustina excesul de mancare, bautura, cadouri si voie buna, dar si de toxine care care ajung in corpul vostru, pe langa cele care se gasesc deja, acumulate de peste ani.
Toxinele pe care corpul nu le poate metaboliza, fiind prea nocive, le respinge deoarece le considera periculoase pentru el si incerca, fireste sa le elimine. Filtrele naturale, cum sunt pielea, plamanii, ficatul, rinichii, sistemul limfatic, pot fi insa suprasaturate de prea multe toxine si nu mai sunt eficiente ca mecanisme de curatare naturala. Organismul se apara de toxinele ramase in corp si incearca sa le izoleze, ca sa nu mai fie in contact cu ele si sa manifeste astfel stari de intoxicare cum ar fi: dureri de cap, tulburari de somn/insomnii, irascibilitate/anxietate/depresie, gust metalic in gura, tulburari de vedere/auditive/memorie, dureri abdominale, balonare, greata, constipatie/diaree, respiratie dificila, oboseala, febra fara motiv, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, stomatite, gingivita, scaderea imunitatii, durereri musculare si/au articulare aparent fara motive medicale, congestia sinusurilor, secretii postnazale, retentie de apa in tesuturi, probleme cutanate, cresteri constante de greutate.
Starile de oboseala persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunta necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv in organism.
Pierderea dificila in greutate
Exista situatii in care modificarea dietei si miscarea nu dau rezultatele asteptate in eliminarea kilogramelor in plus. Ineficienta unui regim de slabit poate fi cauzata de rezistenta unor programe psihice si/sau de excesul de toxine din organism. Multe dintre aceste substante nocive (dioxinele, pesticidele) sunt lipofile, ceea ce inseamna ca toxinele sunt depozitate in grasimea corporala, acestea devenind mult mai dificil de eliminat. In curele de slabire, mai ales metalele grele care sunt stocate intra si extra celular, in grasime, sunt eliberate treptat in circulatie, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care apar simptome neuropsihice violente si lipsa de energie.
Starile inexplicabile de epuizare
Chiar daca va odihniti 7-8 ore pe noapte sau aveti tulburari de somn, important este cum va simtiti dimineata. Daca va treziti cu stari de epuizare indiferent cat ati dormit, cantitatea de toxine acumulata in organism ar putea fi o cauza importanta, din pricina suprasolicitarii glandelor suprarenale. Stresul cronic rezultat produce disfunctii la acest nivel si contribuie la instalarea starilor accentuate de oboseala. Cel mai bun exemplu de astfel de toxina este cofeina care, in exces, afecteaza in mod direct glandele suprarenale.
Insomnia
Nivelul ridicat al toxinelor in corp determina si o cresere semnificativa a cantitatii de cortizol (hormon al stresului) secretata si eliberata in organism. In mod normal, nivelul cortizolului ar trebui sa fie mai ridicat in prima parte a zilei si mai scazut seara. Atunci cand productia hormonului este dezechilibrata de diferiti factori, asa cum este toxicitatea cronica, secretia cortizolului ramane crescuta si in a doua parte a zilei, afectand capacitatea de relaxare naturala a corpului si determinand instalarea insomniei si starea de anxietate.
Tulburarile de gandire, concentrare
Cercetatorii au descoperit ca anumite toxine (in special aspartamul si glutamatul de sodiu din alimentele procesate, bauturi racoritoare, pasta de dinti), pot afecta in mare masura functiile cognitive. Aceste substante chimice se mai numesc si excitotoxine, deoarece au rolul de a stimula celulele nervoase atat de mult, incat determina o stare de agitatie, care accelereaza fluxul gandirii si modifica undele cerebrale normale ale creierului, resimtita o stare de anxietate de catre consumator.
Migrenele fara cauze obiectivizate
Durerile de cap frecvente, fara o explicatie aparenta, pot fi cauzate si de toxinele acumulate excesiv in organism si/sau de consumul insuficient de apa. Substantele incriminate cel mai des sunt aspartamul, glutamatul de sodiu, metalele grele, colorantii artificiali si conservantii.
Schimbarile de dispozitie
Oscilatiile de dispozitie pot fi cauzate de tulburarile hormonale.Unele toxine, sau alimente mancate in exces sau preponderent, au structuri asemanatoare chimic cu diversi hormoni (soia, hormonii de crestere din carnea de pui, curcan, vita), asa cum sunt xenoestrogenii, de exemplu interfera cu secretia normala a hormonilor. Pana si substantele numite BPA sau ftalati (provenite din ambalajele din plastic) s-au dovedit a fi cauze posibile ale tulburarilor hormonale in cadrul studiilor derulate de unii cercetatori.
Mirosul corporal neplacut
Respiratia neplacuta (halena) sau mirosul deosebit de pregnant al transpiratiei si al materiilor fecale sunt indicatori posibili ai dificultatii cu care ficatul si colonul se straduiesc sa eliminele toxinele din organism.
Constipatia
Persoanele care nu elimina zilnic materiile fecale din colon din pricina constipatiei sunt predispuse unui risc crescut de toxicitate a sangelui.
Durerile musculare
Daca suferiti de dureri musculare fara o cauza diagnosticata medical, cantitatea mare de toxine din organism poate fi cauza. Unele substante nocive acumulate din corp stimuleaza receptorii durerii de la nivelul muschilor, provocand spasme si dureri musculare.
Reactiile cutanate
Atunci cand ficatul nu reuseste sa elimine toxinele cu care organismul intra in contact, pielea preia aceasta functie. Astfel, creste riscul aparitiei acneei, eczemei sau a furunculului. Cand filtrele naturale sunt astupate de prea multe toxine, corpul uman fie transpira mai abundent decat inainte (deoarece incearca sa inlature obstacolul), fie mai putin, deoarece glandele sudoripare sunt blocate.
Sensibilitatea la mirosuri
Persoanele cu hipersensibilitate la mirosuri, simptom care debuteaza brusc, sufera de regula de toxicitate cronica. Ficatul nu reuseste sa detoxifice organismul si determina instalarea acestui simptom, care se asociaza cu debutul durerilor de cap si al senzatiilor de greata.
Intoxicatiile cu metale: cadmiu, mercur, aluminiu, amalgam, nichel, arsenic, plumb
Metalele grele, ca de exemplu mercur, plumb sau cadmiu, sunt raspandite in mediul inconjurator si acest lucru produce poluarea mediului. Principalele surse de intoxicare pot fi: cutiile de metal (dozele de suc, conservele), foliile de aluminiu, legumele si fructele tratate chimic. Mai mult decat atat, ele se acumuleaza in organismul oamenilor si provoaca grave afectiuni nervoase, tulburari ale imunitatii si chiar anumite forme de tumori.
Plumbul este un metal din mediu (produs de fumul de tigara sau de gazele de esapament ale vehiculelor) care intra in organism pe caile respiratorii, poate ajunge in organism din alimentele ambalate sau pastrate in vase ce au in compozitie plumb sau din conductele de apa. Metalul se gaseste in concentratii mai mici si in bere si chiar tuica, sau prin consumul de fructe si legume din zone puternic poluate si astfel se acumuleaza in oase, organe si grasime. Plumbul poate da dureri de cap, pierderi de memorie, pierdere in greutate, slabiciune musculara, piele palida, probleme tiroidiene, irascibilitate, impotenta, scaderea libidoului, insomnii, confuzie, depresie, iar in intoxicatiile severe poate produce insuficienta renala cronica, orbire temporara sau chiar permanenta, convulsii, leziuni la nivelul creierului sau chiar poate fi un factor ce dezvolta boala Alzheimer.
Efectele mercurului asupra sanatatii
Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanata, digestiva sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul incepe sa se evapore si poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urma fiind forma frecventa de expunere in mediul poluat. Plombele dentare din amalgam si pestii rapitori (somonul, tonul de dimensiuni mari, pestele-spada, rechinul) sunt principalele surse de contaminare cu acest metal.
Si unele tipuri de pesticide il pot contine, dar si cerealele si legumele stropite sunt contaminate. Intoxicatia cu mercur are o simptomatolgie foarte asemanatoare cu cea a bolilor psihice. Pacientul are stari de instabilitate psihica, dureri de cap, oboseala permanenta, ameteli, tulburari de somn. Se poate produce chiar o inversare a timpului de somn, prezentand somnolenta diurna si insomnie nocturna. Cand valorile absorbtiei de mercur sunt crescute, apar simptome precum tremurul ploapelor si al mainilor, stari de anxietate, timiditate, nesiguranta sau iritabilitate, probleme in coordonarea miscarilor, de vorbire si de auz (deoarece mercurul afecteaza sistemul nervos central), dar si insuficienta renala. Bebelusii expusi la metilmercur in viata intrauterina sau in primele luni de viata pot suferi malformatii sau probleme neurologice.
In orasele mari, cantitati mari de arseniu, nichel si cadmiu din aerul atmosferic afecteaza semnificativ sanatatea oamenilor. Arsenicul este emis din instalatiile industriale, el se foloseste la fabricarea semiconductorilor, a bateriilor de autoturisme, la imbunatatirea proprietatilor unor metale sau aliaje, etc. Efectele arsenicului asupra sanatatii sunt grave chiar si atunci cand expunerea este mica, el poate produce iritatii la nivelul stomacului, plamanilor, intestinelor, afectiuni ale pielii, scaderea producerii de celule albe si rosii in sange. In cazuri mai grave, cand cantitatea de arsenic se acumuleaza in organism, creste riscul de cancer limfatic, pulmonar, de ficat si piele.
Evenimentele si relatiile toxice
Relatiile “toxice” ale trecutului si evenimentele emotionale negative, traumele, sunt stocate in corp si psihic in subconstient. De aceea in timpul unui program de detoxifiere acestea incep sa se elibereze, dand manifestari de frica si nevoia de a fugi/ de a parasi programul, sau de irascibilitate, pana la furie, emotii carora mintea incearca sa le dea explicatii logice si de aceea este cunosctut ca pacientii programelor de detoxifiere sunt deosebit de sensibili. Aspecte emotionale ale vindecarii se datoreaza deci corpului emotional dar si a celui fizic ce nu pot fi separate, iar emotiile “traiesc” in corpul nostru fizic mult timp dupa ce evenimentul emotional real poate sa fi trecut. Ceea ce mancam, gandim si simtim afecteaza corpul fizic, dar si emotional si invers. Detoxifierea fizica atarge dupa sine ietirea la suprafata a vechilor suferinte emotionale si a temerilor suprimate si de cele mai multe ori fara posibilitatea de a le identifica si vindeca de unul singur. Curatarea corpului nostru emotional este deci la fel de vitala ca aceea a corpului fizic.
Detoxificarea organismului presupune detoxifierea fizica prin consumul unei diete usoare, bazate pe consumul unor ceaiuri si amestecuri bine studiate de legume, hidratare intensa. Insa nu este suficient, deoarece toxinele sunt inglobate si la nivel celular si pot fi mobilizate numai cu aparatura electromedicala si programe specializate in detoxifiere celulara – TW si Global Diagnostics.
In aceste conditii, programele de detoxifiere la nivel fizic si emotional trebuiesc atent monitorizate si sustinute de medic, nutritionist, psiholog, specialist in aparatura elecromedicala, specialist in masaje de drenaj limfatic si relaxare dar si specialist in medicina traditionala.
A raspuns intrebarilor noastre despre detoxifiere si Costel Coravu, coach in cadrul Centrului de Resetare a Sanatatii Quantica 720°.
Ce este detoxifierea?
Cand ne gandim la detoxifiere ne gandim la eliminarea toxinelor.
Daca ne gandim la domeniul fizic, al materiei, in sens propriu toxinele sunt substante chimice “otravitoare” care contribuie la diminuarea sau chiar incetarea vietii.
Daca insa ne gandim la domeniul mental, care ar fi echivalentul toxinelor chimice si cum ar putea avea loc detoxifierea?
Plecand de la ipoteza ca sisteme biologice au doar doua regimuri de functionare – aparare si respectiv crestere/inmultire – organismele vii sunt inzestrate cu “programe” care le ajuta sa fuga/sa se apere de “toxine” (care ameninta viata) si sa se apropie de nutrienti (care stimuleaza/sustin viata).
Din aceasta perspectiva putem considera ca acele moduri de gandire/convingeri care stimuleaza viata (plasand persoana in cauza in regimul de crestere/dezvoltare) pot fi asimilate cu nutrientii, in timp ce acele moduri de gandire care contribuie la diminuarea sau chiar disparitia vietii (plasand persoana in cauza in regimul de aparare) pot fi asimilate cu toxinele.
Cine are nevoie de detoxifiere?
Avand in vedere rationamentul de mai sus, este evident ca persoanele care au nevoie de detoxifiere sunt cele care se plaseaza in mod preponderent si excesiv in aparare. Si cum studiile de specialitate afirma ca pentru a ne inscrie ca fiinte umane pe o spirala de crestere/dezvoltare este necesar sa petrecem minim 75% din timpul de veghe in regim de crestere/dezvoltare, indraznesc sa afirm ca marea majoritate a oamenilor au nevoie de un proces de detoxifiere mentala mai mult sau mai putin intens/de durata in functie de stadiul in care se afla fiecare.
Ce se intampla in urma unui process de detoxifiere mentala? Nimic altceva decat cresterea nivelului de putere, libertate si pace interioara, intrucat procesul de detoxifiere mentala nu este altceva decat un process de ridicare a nivelului de constientizare sau altfel spus de racordare la adevar!
Toxinele mentale nu sunt altceva decat minciunile pe care ni le spunem in mod repetat si carora le acordam calitatea de adevar!
Cum se poate realiza detoxifierea?
Primul pas in detoxifierea mentala este constituit de racordarea la realitate, prin distingerea dintre fapte/obiecte/fenomene… observabile si interpretarile/semnificatiile pe care le acordam acestora.
Al doilea pas este discernamantul intre interpretarile eronate si cele care sunt in armonie cu adevarul/realitatea si renuntarea sau inlocuirea vechilor interpretari/semnificatii, plasate in regimul de aparare, cu cele noi, plasate in regimul de crestere/dezvoltare.
Atfel spus, renuntarea la filtrele vechi, prin intermediul carora “vedem” lumea si cele din jur (inclusiv pe noi insine), pe care le-am creat sau adoptat de cele mai multe ori neconstient si schimbarea lor cu altele noi, create si adoptate de aceasta data in mod constient/intentional!
Consecintele detoxifierii mentale, a racordarii la adevar, sunt cresterea nivelului de putere si energie si odata cu ele a capacitatii de a manifesta ceea ce fiecare isi doreste in viata. Pentru ca nimic consistent si de durata nu se poate cladi pe minciuna ci DOAR pe adevar.
Procesul de detoxifiere mentala este dificil a fi realizat de unul singur, intrucat fiecare dintre noi fiind creatorii propriilor toxine si pe care le consideram neconstient ca fiind adevarate, nici macar nu le mai punem sub semnul intrebarii. Asa ca un ajutor important si eficace poate veni din partea unei persoane care sa stie sa provoace/combata adevarurile noastre si sa ne deschida usa catre alte moduri/filtre prin care sa vedem lumea si pe noi insine. O astfel de persoana poate fi un coach sau un alt specialist in domeniul sprijinirii mentale a oamenilor.
Care sunt greselile pe care le putem face?
Cea mai frecventa greseala pe care cineva cu un nivel de “toxifiere” ridicat o poate face este “automedicatia” sau altfel spus convingerea ca este suficient de inteligent si are suficiente cunostinte pentru a se “descurca“ singur.
In cazul celor care au curaj si se angajeaza intr-un proces de detoxifiere mentala, o greseala frecventa este generata de incapacitatea de a renunta la vechile moduri de gandire si blocarea in “a avea dreptate” care este cu totul altceva decat a cunoaste adevarul.