Copyright Quantica720. All Rights Reserved.

Cum arata azi media (zona de publicitate in special) fata de anii 2000? Dar fata de anii ’90?

Cum arata azi media (zona de publicitate in special) fata de anii 2000? Dar fata de anii ’90?

https://www.money.ro/interviu-cu-publicitarul-bogdan-prajisteanu-presa-scrisa-devine-digitala-pas-cu-pas/

O intrebare ce ma duce cu gandul la prefata unei carti despre istoria publicitatii media din Romania. Dupa 28 de ani de publicitate pot spune ca piata de publicitate media a evoluat spectaculos.

Cand vorbim despre anii ’90, imi aduc aminte despre intrarea mea in publicitate, cand, student fiind, am inceput colaborarea cu agentia Grey. Atunci publicitatea media era mai ales despre cumpararea de minute de publicitate la TVR1 si TVR2, negociind cu directorul comercial al statiei sau cumparand de la unul-doi brokeri de media care aveau minute de vanzare in urma barterelor cu echipamente video sau filme de care Televiziunea Romana avea nevoie. In 1992 aparea Antena 1 si peste cativa ani si Tele7abc, toti invatam din mers ce inseamna publicitatea la TV si media. Presa facea primii ei pasi adevarati iar audientele TVR1 si a catorva ziare reuseau sa produca efect rapid in vanzarea produselor clientilor de publicitate ce isi faceau aparitia in media.

Anii 2000 au ramas inca vii in mintea si emotiile traite pentru ca reprezinta inceputurile perioadei de antreprenoriat in media, cand dupa aproape sapte ani in publicitate, am fondat agentia Media Insight impreuna cu grupul Ogilvy. Atunci piata era mai ales TV si investeam in numele clientilor nostri foarte mult, 80-90% din totalul volumelor de publicitate media. Sponsorizarile TV incepusera sa fie mai sofisticate, iar brandurile si vedetele, culorile, muzica se asociau intr-o fluididate placuta, clientii mari de publicitate isi doreau sa treaca de la cumpararea per minut de publicitate sau spot de 30 de secunde la cumpararea de audienta, de GRPs. Afisajul stradal abia inventase mesh-urile de dimensiuni mari pe cladirile din centru, care erau un element de exotism si impact in mixul de panouri clasice, iar presa era intr-o perioada foarte buna in care apareau noi reviste, ziare sau suplimente nationale si locale in fiecare trimestru. Radioul era un vehicul mass media in care activau cateva radiouri mari de stat (Radio Romania Actualitati este un exemplu) si doar cateva retele private mari (Contact, ProFM), dar si multe radiouri locale. Internetul abia isi facea loc in piata si nu prea exista in planurile media ale clientilor.

Azi avem TV-ul care s-a diversificat si fragmentat enorm, poti cumpara intr-un plan de media 25 de statii TV, e adevarat ca e un joc fin intre acoperirea rapida oferita de statiile consacrate pe grupul de persoane active ProTV si Antena 1 si restul statiilor care adauga valoare in functie de specificul brandului si nevoile de comunicare, lansare sau mentinere, vanzari si imagine. Internetul in ultimii 10 ani a devenit al doilea canal din punct de vedere investitional, probabil peste 100 de milioane de euro investitii adunand Google/Facebook si site-urile romanesti depasind investitiile din perioada de glorie a presei de acum 10 ani cand erau estimate la 90 de milioane de euro.

Restul suporturilor, radio si outdoor, sunt intr-un proces de consolidare a companiilor mari si efervescenta la nivel local, iar presa scrisa s-a reformat total devenind mai ales presa digitala.

Cum credeti ca va evolua aceasta zona?

Internetul si mai ales continutul video este rampa de crestere a industriei de publicitate media. Totodata TV-ul si Internetul devin integrate si pot absorbi probabil  75%—85% din totalul investitiilor de publicitate media. Presa scrisa devine digitala pas cu pas, iar afisajul stradal si radiourile adauga modelului clasic si componenta digitala. Industria evolueaza semnificativ spre digitalizare cu mici accente de clasic.

La ce credeti ca trebuie sa fie atent astazi un om de publicitate?

Sa se imprieteneasca cu toate canalele online, sa valorizeze pentru clientii lui continutul video integrat (TV-online) si sa imbratiseze schimbarea ori de cate ori evolutia canalelor media o fac.

De ce ati renuntat la media?

Nu am renuntat la media, ramane prima mea iubire profesionala si o etapa importanta din evolutia mea profesionala si ca om. Voi reveni atunci cand o sa pot sa o impletesc si cu o strategie de business, valorile si hobby-uri mele.

Care este businessul dvs. de azi?

Azi sunt adanc implicat in crearea si dezvoltarea unui concept nou in Romania – Centrul de Sanatate Quantica 720 – de medicina preventiva ajutata de tehnologie avansata in combinatie cu remedii din natura dar si interactiune cu psihoterapeuti si coach.

Ma pasioneaza de mult timp tehnologia si gadgeturile electronice pentru sanatate si sunt la curent cu metode noi de evaluare a starii de sanatate non-invazive, dar si cu descoperiri ale fizicii moderne, cuantice, care au facut posibile solutii de diagnostic si terapie la nivel celular. Prima data in celula se manifesta starea de sanatate sau dezechilibru si atunci cand actionezi acolo echilibrul starii de sanatate se reface mult mai rapid. Tehnologia – Natura – Interactiunea cu oamenii ne ajuta profund la restabilirea echilibrului sanatatii care este de multe ori afectat de stilul nostru de viata, stres pe perioade lungi, traume mental-emotionale nerezolvate, somn agitat sau insuficient, alimentatie si hidratare necorespunzatoare, aer poluat, lipsa recuperarii dupa efort, lipsa miscarii sau sportului de intretinere.

Avem in plan implementarea anul acesta a unor programe avansate de eliminare a deseurilor celulare fizice, mentale si emotionale care vor fi insotite de tehnologie avansata, nutritie de 5 stele ce actioneaza la nivel celular. Acestea vor fi organizate atat in afara orasului, intr-un cadru apropiat de natura, dar si in clinica atunci cand exista acesta nevoie.

Cine este Bogdan Prajisteanu

Din 1994 si pana in 2014 a lucrat in domeniul publicitatii in cadrul mai multor agentii de publicitate si media din Bucuresti: Grey Advertising / Mediacom si Mindshare.

In 2001 a fondat, impreuna cu grupul Ogylvy, agentia Media Insight, care a fost preluata in 2007 de catre Mediedgecia, ulterior fiind redenumita MEC. In aceasta perioada a activat in domeniul managementului sau a condus aceste companii.

Din 2014 pana in 2017 a fost actionar si CEO al Veltravel.ro, primul motor de cautare si rezervare de calatorie online in timp real in Romania, membru al companiei Expedia Affiliate Network.

In aprilie 2017 a infiintat compania QUANTICABIZ, o firma de consultanta pentru diagnostic si terapie ce produce solutii de dezvoltare personala, de comunicare si de succes in afaceri cu ajutorul tehnologiei cuantice germane TW, fiind totodata unic importator si distribuitor pentru Romania.

Distribuie:
Ce spun pacientii nostri despre serviciile Quantica720°
Loading…