Termografia medicala poate fi folosita pentru a detecta modificari in temperatura superficiala a pielii, dar nu este o metoda de diagnostic pentru tipurile specifice de cancer. Cu toate acestea, termografia poate fi utilizata in procesul de screening suplimentar pentru cancerul de san. Modificarile in temperatura pielii sau modelele termice pot oferi indicii, iar acestea pot fi un factor in evaluarea starii de sanatate a sanilor si a potentialelor anomalii. Cu toate acestea, este important sa se inteleaga ca termografia nu poate oferi un diagnostic definitiv pentru cancerul de san si nu poate inlocui metodele standard de diagnostic, cum ar fi mamografia sau biopsia.
CONSULTATIE TERMOGRAFIE PATOLOGIE ONCOLOGICA

Termografia medicala este o tehnica de diagnostic imagistic care utilizeaza masuratori ale temperaturii corpului pentru a detecta si evalua modificarile in fluxul sanguin si in tesuturile corpului. Aceasta metoda se bazeaza pe principiul ca zonele cu probleme de sanatate pot prezenta modificari ale temperaturii, deoarece fluxul de sange si metabolismul local pot fi afectate.
Pret: 315 RON (segment) / 420 RON (intreg corpul)
Ce este termografia medicala?
Termografia medicala este o tehnica non-invaziva si nedureroasa care utilizeaza imagini termice pentru a detecta schimbari in temperatura corpului. Aceasta metoda poate fi folosita pentru depistarea cancerului, in special a cancerului mamar, prin identificarea zonelor cu temperatura anormala care pot indica prezenta unei tumori. Termografia oncologica este o metoda moderna de diagnostic non-invaziva, care se bazeaza pe detectarea anomaliilor termice in tesuturi. Aceasta tehnica este deosebit de valoroasa in identificarea timpurie a cancerului, in special a cancerului de san, unde s-a demonstrat ca poate detecta schimbari termice asociate cu formarea tumorilor cu pana la 8-10 ani inainte ca alte metode imagistice, precum mamografia, sa indice vreo problema.
Termografia oncologica foloseste camere cu infrarosu pentru a monitoriza fluxul sangvin si activitatea celulara anormala, identificand astfel zonele cu potential malign. Unul dintre principalele avantaje este faptul ca pacientii nu sunt expusi radiatiilor, iar procedura este complet nedureroasa. Cercetarile recente sugereaza ca utilizarea senzorilor 3D si a inteligentei artificiale poate creste semnificativ acuratetea acestei metode, facand-o o unealta esentiala in screening-ul oncologic, in special pentru detectarea precoce a cancerului de san la femeile tinere sau la cele cu tesut mamar dens. Prin urmare, termografia oncologica nu doar ca permite diagnosticarea precoce, dar si monitorizarea evolutiei tumorilor, oferind medicilor o perspectiva valoroasa asupra tratamentului adecvat.
Cum functioneaza termografia?
Aceasta metoda este fara contact, noninvaziva, neiradianta si poate fi repetata de cate ori este nevoie, fiind practic o fotografie a emisiilor de energie termica a organismului. Temperatura ne da informatii despre procesele fiziologice care se desfasoara, iar aceste procese sunt perturbate cu mult timp inaintea aparitiei modificarilor de structura ale unui organ. De aceea, semnele termografice apar inaintea modificarilor ce pot fi vizibile cu alte metode de diagnostic, astfel incat se poate realiza o avertizare foarte precoce privind o posibila tumora in curs de aparitie.
Termografia nu este o analiza dureroasa, aceasta nu creeaza niciun disconfort si nu dureaza mai mult de 30 de minute – timp in care specialistul obtine o serie de cel putin 6 imagini la nivelul unei singure zone.
Rezultatele termografiei se primesc, in general, pe loc, insa acestea trebuie sa fie interpretate de un cadru medical specializat.
Cand este recomandata termografia medicala?
Prin definitie termografia deceleaza diferentele de temperatura. Tot prin definitie o tumora canceroasa trebuie sa creasca . Este stiut ca pentru a creste isi creeaza vase de neoformatie prin care isi aduce elementele necesare cresterii . Vascularizatie crescuta inseamna temperatura crescuta! Acesta crestere de temperatura este evidentiata pe termograme ! Daca tumorile sunt situate aproape de tegument atunci este usor de pus in evidenta aceasta crestere de temperatura. Datorita acestei necesitati acute de transport ale elementelor necesare cresterii, este foarte probabil ca reteaua de vase de neoformatie sa devina vizibila termografic inainte ca tumora sa aibe o dimensiune suficienta ca sa fie diagnosticata prin metodele clasice , ecografie si mamografie.
Din acest motiv 3 tipuri de cancere vor beneficia in mod special de diagnosticarea prin termoviziune, cancerul de piele, tiroidian si cancerul de san.
Termografie mamara
Cancerul de san = este o maladie in plina ascensiune fiind prima cauza de cancer la femei. Statistic in Romania 1 din 10 femei se va imbolnavi de c.s. Incidenta maxima a bolii este in perioada 45-55 ani dar in ultima vreme s-a constatat o scadere dramatica a acestei virste existind cazuri si la 14-16 ani. De altfel, are o evolutie lunga intre 7-15 ani astfel ca femeile care la 45 ani sunt diagnosticate, practic ele s-au inbolnavit la 30-35 ani dar atunci cancerul a fost invizibil pentru metodele de diagnostic clasice.
Marimea tumorii este deosebit de importanta astfel la 30mm rata de supravietuire este de 50% , 20mm-65%, 10mm-80% , mai mica de 10mm[1]95%, de aceea diagnosticul precoce este vital! Ca metode de screening se folosesc mamografia si ecografia Mamografia presupune o presiune fizica ( traumatism ) al sanului si o expunere la radiatii ionizante (care pot produce cancer).
Ecografia este o metoda non invaziva , dar care necesita un specialist bine pregatit si un ecograf foarte performant si foarte scump. Termografia - foarte sensibila si foarte ieftina -metoda ideala pentru screening
Termografie pentru depistarea altor patologii
Termografia medicala poate fi utilizata pentru depistarea sau monitorizarea mai multor tipuri de patologii si afectiuni in afara celor mentionate anterior. Deoarece termografia se bazeaza pe detectarea variatiilor subtile ale temperaturii corpului, ea poate furniza indicii importante in privinta urmatoarelor patologii si stari de sanatate:
Probleme la nivelul sistemului vascular: Termografia poate ajuta la detectarea problemelor la nivelul sistemului circulator, cum ar fi tromboza venoasa profunda (TVP), arteriopatia periferica sau insuficienta venoasa cronica.
Afectiuni neurologice: Termografia poate fi folosita pentru a evalua modificarile de temperatura la nivelul pielii cauzate de afectiuni neurologice, precum neuropatia diabetica sau sindromul de tunel carpian.
Probleme inflamatorii: Zonele inflamate ale corpului pot prezenta cresteri ale temperaturii superficiale, iar termografia poate ajuta la identificarea acestor zone si la monitorizarea evolutiei inflamatiei in timp.
Probleme dermatologice: Termografia poate fi utilizata pentru a evalua starea pielii si pentru a detecta modificari ale temperaturii care pot indica afectiuni dermatologice, cum ar fi dermatita sau psoriazisul.
Artrita: In cazurile de artrita, termografia poate ajuta la evaluarea inflamatiei articulatiilor si a schimbarilor de temperatura asociate cu aceasta.
Afectiuni musculo-scheletice: Termografia poate ajuta la identificarea zonelor cu inflamatie sau leziuni musculo-scheletice, precum tendinitele sau entorsele.
Probleme dentare: Termografia poate fi folosita pentru a detecta infectii dentare sau inflamatii ale cavitatii bucale.
Cancer de san: In combinatie cu alte metode de screening, termografia poate fi folosita pentru a evalua modificarile termice la nivelul sanilor, in special in cazurile de screening suplimentar pentru cancerul mamar.
Beneficiile termografiei medicale
Metoda non-invaziva: Aceasta metoda de diagnosticare imagistica este non-invaziva, nedureroasa si fara riscuri.
Lipsa expunerii la radiatii: Spre deosebire de alte metode de diagnostic imagistice, termografia nu implica folosirea radiatiilor, ceea ce inseamna ca nu are niciun impact negativ asupra organismului.Acesta nu implica expunerea la radiatii ionizante, cum ar fi mamografia sau CT-ul.
Rezultatele termografiei sunt relevante: Folosita ca metoda de screening, termografia furnizeaza informatii pretioase. De pilda, aceasta poate detecta cancerul la san cu mult timp inaintea mamografiei. Specialistii sunt de parere ca termografia poate depista anomaliile mamare cu pana la 8-10 ani inainte ca alte metode de diagnosticare imagistice sa depisteze o problema.
Poate fi folosita pe o zona sau pe tot corpul: Tesuturile, vasele de sange, digestia, colonul, sistemul limfatic, sistemul nervos, plamanii, glanda tiroida, sinusurile – toate acestea si nu numai, pot fi monitorizate cu ajutorul termografiei.
Pret avantajos: Spre deosebire de RMN sau tomografia computerizata, termografia este o metoda de testare destul de accesibila.
Utilizare repetata: Termografia poate fi folosita repetat pentru monitorizarea evolutiei unei afectiuni sau pentru evaluarea eficacitatii tratamentului.
Echipa noastra de specialisti în termografie
Echipa noastra de specialisti in termografie este formata din profesionisti calificati si cu experienta in utilizarea acestei tehnici de diagnostic imagistic. Acesti specialisti sunt dedicati furnizarii unor servicii de inalta calitate si interpretarii corecte a imaginilor termografice pentru a ajuta la identificarea si evaluarea diferitelor afectiuni si patologii.
Echipa noastra de specialisti in termografie lucreaza impreuna pentru a asigura ca procedura de termografie este efectuata corect si in conditii de siguranta, iar imaginile rezultate sunt interpretate cu precizie. Rezultatele termografiei sunt esentiale pentru diagnosticarea si tratamentul corect al diferitelor afectiuni si pentru monitorizarea evolutiei acestora in timp.
Intrebari frecvente despre CONSULTATIE TERMOGRAFIE PATOLOGIE ONCOLOGICA
Pregatirea pentru o termografie este de obicei simpla si nu implica proceduri complicate. Cu toate acestea, este important sa se urmeze instructiunile date de catre personalul medical sau tehnicianul care efectueaza procedura. De regula, pregatirea pentru o termografie poate include:
Evitarea utilizarii produselor cosmetice, lotiunilor sau a altor substante pe zona de piele care va fi fotografiata cu termografia, deoarece acestea pot afecta temperatura pielii.
Evitarea expunerii la caldura excesiva sau la soare inainte de procedura, deoarece aceasta poate afecta temperatura pielii.
Atingerea unei temperaturi corporale stabile inainte de procedura, astfel incat temperatura pielii sa fie relativ constanta.
Termografia este considerata o metoda de screening sigura si non-invaziva, deoarece nu implica expunerea la radiatii ionizante sau proceduri invazive, cum ar fi biopsia. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarei proceduri medicale, este important ca aceasta sa fie efectuata de catre profesionisti medicali calificati si cu experienta in interpretarea imaginilor termografice. Termografia poate oferi indicii si informatii suplimentare, dar nu poate oferi un diagnostic definitiv. Orice anomalie sau modificare identificata in timpul termografiei va necesita evaluare medicala suplimentara pentru a stabili un diagnostic precis si a planifica tratamentul adecvat.
Durata unei sesiuni de termografie poate varia in functie de zona sau zonele care trebuie examinate si de detaliile procedurii. De obicei, o sesiune de termografie poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de nevoile pacientului si de protocolul specific al clinicii sau centrului medical. Este important sa discutati cu personalul medical sau tehnicianul pentru a obtine informatii precise cu privire la durata estimata a procedurii in cazul dumneavoastra.
Pentru programare la Quantica720° ne puteti contacta la numarul 0723 271 738 pentru a discuta necesitatile dvs.